Om Nan

   InNOVAtiva RUM

         InRed & Design NvR

När du gått omkring länge ute i blåsten och plötsligt går in i någons hus och han säger:

' Du kommer precis lagom för en munsbit av något slag!'

Då vet du att det är en trevlig dag.  :)

Källa: Nalle Puh

Heritage

Fyra år gammal flyttade jag från Danmark, en dansk pige, med min danska mor och med min far som var från Norge, till ett nytt land; Sverige.

Efter 7 år i Ormsta, Vallentuna, flyttade vi till Hässelby Villastad och

Stockholm blev min stad. Jag växte upp där, gjorde min tonårsrevolt där. Fick så småningom mina barn där - min dotter och mina två söner.

Men mitt hjärta och mitt kroppsminne är för alltid danskt. Jag ÄLSKAR Danmark.

Mina barndoms resor till mormor i den typ-engelska radhustrekanten i Kongens Lyngby eller till morfar i sommarhuset i Kregme eller till hans lejlighed i Nyhavn, få träffa alla i vår stora släkt, med många kusiner att leka med, är underbara minnen och har förstås präglat min danska sida på djupet. Jag är och förblir dansk, - svensk  och en del norsk.

Min mamma, hennes syskon, min mormor var konstnärer på olika sätt - och min morfar var en av de stora ikonerna inom

dansk möbelkonst och möbeldesign i Danmark, snedkermester Frits Henningsen 1889-1965.

 

Frits Henningsen 1889-1965

Morfar hade sin butik i Kongens Nytorv, Strøget København. Han vägrade massutgåvor av sina verk så varje möbel är i det närmsta unik.Varje möbel är ett fulländat konstverk, även i val av material och kvalité. Ovan några av dem. Morfars fåtölj Heritage har med tillstånd åter börjat produceras. Det är fantastiskt härligt!. Flera av morfars verk fanns i mitt barndomshem.


Jag fick den oerhörda möjligheten att under årens lopp få frossa

i mina idéer, som en efter en genomfördes i vårt hus och hem.

Tillsammans rörde och förändrade vi varje kvadratmillimeter - högt

som lågt. Den stora förvandlingen på utsidan och inomhus, från mass-

producerat modulenthus till ett unikt hus och byggnad, gav jag design

till och ritade 2006, men som funnits med i mina tankar i många år; en

byggnad mellan hus och garage som skulle ge en ny entré rakt in i en

öppen välkomnande sal med luft upp till nock, med öppen spis och

med plats för många att ta plats vid runt bord och brasa.

Entrésidans utemiljö med beläggning av sten i olika karaktärer och växter samt altanen på baksidan i millimeter uträknade nivåer mot pool, murar, växter och trappa är också min design. I murarna sitter förövrigt ett par av min mormors mosaikkonst från första hälften/mitten av 1900-talet. Min mosaikfågel Birdie fick också vara med. :)

Kanske är det så. Att äpplet inte faller långt ifrån trädet? Men visst har jag fått med mig lite av det goda danska konstnärsblodet i generationers modersmjölk. Det är jag glad över. Och stolt.

Håkans och mitt hus var en gång i tiden ett i mängden prefabricerat modulenthus från det tidstypiska 70-talets 1 1/2 plan. Vårt hus med suterängvåning. Med Håkans fantastiska förmåga till att älska OCH anta mina utmaningar om förändringar och att han därmed fick möjligheten att utmana sin egen hjärna till att hitta lösningar till mina ibland rätt extrema och exakta idéer hur jag ville ha resultatet, blev för honom möjligheter och som fick hans hjärna att sätta igång en process som inte slutade förrän där fanns en lösning och ett svar. -Så här gör vi!!! :)i Brasrummet. Schackspelet står alltid berett för ett spel

nan@innovativarum.se     InNOVAtiva RUM InRed & Design NvR    innovativarum.se